PIGWÓWKA
 
 
Przepisy
Foto
Przepis na nalewkę pigwówkę.
0,5kg owoców pigwy lub pigwowca
0,25kg cukru
0,7l wódki 40%
Owoce umyć, pokroić, oczyścić z nasion, otoczki. Włożyć do słoja, zasypać cukrem na okres do 7 dni. Następnie zalać wódką i niech w tej formie postoi ok. 30 dni. Po tym okresie zlać do butelek, owoce zalać wrzącą wodą. Powstanie pigwowe winko. Najlepiej spożywać po roku.

Foto
Przepis na powidła z pigwowca.
1kg owoców pigwowca
0,3kg cukru
Owoce umyć, do garnka wlać trochę wody. Wrzucić całe owoce, gotować do czasu jak się zrobi z nich rozgotowana masa. Po ostygnięciu wyjąć (najlepiej ręcznie) mieszki z nasionami. Do pozostałości dodać cukru, gotować mieszając bez przykrycia ok 1h. Włożyć gorące do słoików, zakręcić, obrócić dnem do góry.
Foto
Chleb na zakwasie.
Składniki;
    0,5kg mąki pszennej typu 650
    0,3kg mąki żytniej razowej typu 2000
    woda
    2 łyżeczki soli
    zakwas

Sposób przygotowania:

    Wszystkie składniki wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 4 godz.
(część ciasta pozostawić na następny wypiek, dodając wody).   
Po tym czasie wszystko jeszcze raz wymieszać robotem kuchennym (używając haków) przez kilka minut.
 Do dwóch keksówek przełożyć ciasto, przykryć ściereczką
i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
na ok. 1 godz.
Piec w nagrzanym piekarniku 50 min. w temperaturze 230°C
z termobiegiem.